Deze week  begon (volgens sommige gedachtekringen) met de blauwe maandag. Dat middelpunt in januari, wanneer mensen zich het meest treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Voornemens zijn wellicht al gefaald, vakantie is ver weg, zon vitamines zijn er weinig….Als ik uit mijn raam kijk, naar die grijze miezerig lucht dan kan ik me daar iets bij voorstellen. Het lijkt ook alsof veel mensen rond deze tijd overlijden en er is momenteel ook geen tekort aan ellendige dingen in de wereld. Terreur, bedreiging en onrecht in overvloed.

Met deze gedachten bevond ik me op een conferentie afgelopen zaterdag. Het was niet dat ik bewust vragen had van waar is God nou? Waarom lijkt Hij zo ver weg? Maar een recentelijk tragedie die ik van dichtbij had meegemaakt, liet me wel met gevoelens van onbegrip, afschuw, verbijstering.. ik was even uit mijn baan geslagen ( laat ik het zo uitdrukken) alsof het pauze knopje ingedrukt bleef.

In deze toestand begon ik deze conferentie, zoals dat altijd gaat, met de aanbidding. Lied na lied van vreugde over God en Zijn grootheid, van Zijn almacht, van Zijn goedheid. We hebben wel een half uur lang God staan prijzen op uitbundige wijze. Je zou wel kunnen denken – hoe zou je God nou kunnen prijzen te midden van al die ellende? Eerlijk gezegd, in het begin was het wel op de automatische piloot. Maar toen de grote woorden over God bij mij binnen begon te dringen, was het alsof God de stof afblies van mijn ziel en mij wij op Hem richtte en op wie Hij is.

Het zien en herzien van God geeft zo’n opluchting, zo’n perspectief, zo’n grandioze herinnering dat ondanks alles wat er om ons heen gebeurt we toch kunnen zeggen: God is goed.

Mijn ervaring is niet uniek, ik vind ik terug in de Psalmen. Wanneer mensen hun klacht bij God neerleggen verandert deze klacht dan op een of een andere manier in een lied. “Gelukkig wie bij u hun toevlucht zoeken, met in hun hart de wegen naar u. Trekken zij door een dal van dorheid, het verandert voor hen in een oase; rijke zegen daalt als regen neer”. Ps 84:6-7 Het staat er niet alleen, zo werkt het ook!

In deze week van gebed, raad ik u aan, zoek Hem! Wat je ook meemaakt, vertel het Hem en wacht op Hem. Hij is en blijft de grote Koning; het is en blijft Zijn wereld. Zijn plannen zijn volledig te vertrouwen. Mis de kans niet om weer Gods perspectief te proeven. Want het is waar:

“Als wij u zien Heer geeft U kracht om op te staan”

Liederen om mee te zingen: