Het verhaal van Petrus die over de water loopt naar Jezus toe is waarschijnlijk bekend. Ik wil je uitdagen om naar een ander aspect van dit verhaal te kijken, naar de mensen in de boot, en de vraag, waarom bleven zij zitten?

Net hiervoor werden minstens vijfduizend man verzadigd van 5 broden en 2 vissen en manden vol eten bleven over. Nu komt Jezus door een storm over het water lopen naar Zijn discipelen toe en in plaats om meteen te denken: 'o ja natuurlijk, dit kan Hij ook', schreeuwen zijn discipelen het uit van de angst want ze denken dat het een spook is. Alleen Petrus blijkt te denken; ik neem het zekere voor het onzekere, het zou best kunnen, als Hij het is, wil ik wel bewijs – ‘zeg me dan dat ik over het water naar u toe mag komen’, zegt hij. Alleen Petrus is in staat om niet 'out of the box' maar 'out of the boat' te gaan denken. Maar die anderen dan? De anderen kiezen voor de veilig boot, pakken elkaar waarschijnlijk vast en bibberen van de angst. Hoe veilig is die boot eigenlijk? Het is wel wat ze kennen, maar de wind was sterk, de boot was ‘geteisterd’ door de golven. In mijn oren klinkt dat niet echt veilig. Schijnveilig wel. Je klampt je vast aan wat je kent, maar laten we eerlijk zijn, want zijn een paar planken in een flinke storm? Wat je kent is niet per se wat goed voor je.

Petrus stapt uit de boot, misschien niet in de eerste plaats omdat Hij veiligheid zoekt, maar ergens in hem begint hij in het onmogelijke te geloven. Hij heeft het net gezien. Dus ‘liep hij over het water naar Jezus toe’. Hij durft wel! Voor eventjes dan. “Maar toen hij voelde hoe sterk de wind was werd hij bang en begon te zinken’.

Ik vraag me af hoe erg dit is? Is het niet ontzettende herkenbaar? Je begint ergens aan, vol moed, vol geloof zelfs , en dan zak je halverwege een beetje in het water. Het leek zo’n goede plan, maar al die tegenwerpingen? Al die golven? Gaat het lukken?

En ergens maakt het niet uit, voor Petrus niet, voor ons niet. Hij stapte tenminste uit de boot vol geloof. Twijfel was niet nodig, klein geloof overbodig, want Jezus greep Hem toch vast en bracht hem mee naar de boot.

Wat er dan in de boot gebeurd is ook voor ons een les. “U bent werkelijk Gods Zoon” zeiden die thuisblijvers. Nu zijn ze overtuigd! Ze hebben nog meer van Zijn glorie gezien. Misschien weten ze, voor een volgende keer dan, dat uit de boot stappen en naar deze Jezus toe lopen echt wel een goed plan is, maar voor nu, was er genade genoeg, Hij kwam naar hen toe.

En nu jij? Bewijs is er in overvloed. Als jij uitstapt , en gewoon doorloopt in geloof, komt het goed. Mocht je twijfelen, Hij gaat je opvangen. Blijf je zitten dan komt Hij naar je toe met Zijn overtuigende aanwezigheid. Wat heb jij nog meer nodig om uit je comfort zone te komen en Hem te vertrouwen? Sta op!